Powerbanks på resan

Vårt samhälle blir mer och mer digitalt för varje dag, och vi tar med oss flera smarta enheter vart vi än reser: mobiler, datorer, surfplattor osv. Men dessa behöver så klart ström, och till skillnad från förr när man till exempel kånkade på en freestyle, så använder man inte längre vanliga batterier. Och finns det något värre än när enheten laddar ur mitt under en resa när man behöver underhållning som mest? Och särskilt på flyget när det inte ens går att ladda sin enhet. Men som tur är så finns det en räddare i nöden, vilket är powerbanks. Det finns flera olika powerbanks att välja mellan, olika modeller som passar just dina behov. På nätet finns det massor av listor som listar de bästa powerbanks som finns på marknaden, och de som matchar olika behov.

Innan du ska köpa en powerbank borde du ställa dig dessa frågor:

  • Vad ska du ha den till?
  • Hur snabbt vill du att den ska ladda?
  • Hur lång tid ska det ta att ladda upp powerbanken igen?

Alla dessa tre frågor är relevanta när det kommer till vilken man ska välja att ha med sig på resan, och på sidor som Advized.se, går det att hitta expertråd i vad du ska välja och topplistor på de bästa powerbanks på marknaden.

 

Får man ta med sig powerbanks på planet?

Powerbanks har blivit riktigt populära, särskilt bland flygresenäre

Powerbank till mobilen. Källa: Advized.se

. Och ja, man får faktiskt ha med sig powerbanks på flyget! Men det finns några regler som är viktiga att veta om, och alla flygbolag kan även ha olika regler.

  • Måste packas i handbagaget. En powerbank måste alltid tas med i handbagaget och får oftast inte checkas in som vanligt bagage utan särskilt tillstånd. Det är upp till varje flygbolag vilken kapacitetsbegränsning som de väljer att ha, men oftast är det 160Wh och max 2 enheter per bagage. Detta är en detalj som du bör se över innan du väljer vilken powerbank du vill ha med på resan, så leta efter det i listorna på de bästa powerbanksen.
  • Flygbolagen har olika regler. Kolla alltid upp innan vilka regler flygbolagen har gällande powerbanks, särskilt om du har tänkt ta med dig en powerbank med en högre kapacitet än 100Wh då det oftast förekommer restriktioner gällande vid frakt av större litiumjonbatterier än 100Wh.

 

Litiumjonbatterier?

Litiumjonbatterier när något som diskuteras allt mer på grund av säkerheten, och säkerheten är helt klart det viktigaste på flygplanet. Det är på grund av säkerheten som regeln att endast ha med sig powerbanks i handbagaget har uppkommit när en reser med flyg, och detta för att begränsa allvarliga skador.

Endast säkra batterier ska kunna vara ombord på ett flygplan. Alla typer av litiumjonbatterier, inklusive powerbanks, måste enligt IATA ha utfärdade UN 38.3 certifikat för att få vistas på ett flygplan. Därför rekommenderar vi dig, för din egen säkerhet och för andras, att köpa en powerbank hos en seriös återförsäljare, och kolla upp vad olika listor på powerbanks säger om detta problem.

 

Men alla resor är självklart inte spenderade på ett flygplan, och många vill nog bara ha med sig en powerbank för att nyttja på själva destinationen. Men det är därför som det är bra att ställa sig de tre frågor som vi tog upp i början av artikeln, innan man köper eller packar ner sig en powerbank. Det finns flera olika powerbanks med olika behov, och en powerbank som laddar enheten snabbt kanske inte laddar upp sig själv lika snabbt, och tvärtom.

Listor över de bästa powerbanks på marknaden: