Flygskatten kommer att vara bra för miljön

Precis som det finns ekonomiska intressen som avfärdar att den föreslagna flygskatten skulle vara ett effektivt vapen för att värna om natur och miljö, så kommer det att finnas de som tror på detta. Här kommer då dessa organisationer, myndigheter och enskilda individer inte alls att lägga några aspekter på de ekonomiska intressen som finns. Det anses då att det finns otroligt många ursäkter varför en miljövänlig flygskatt inte ska införas. I denna artikel ska några av dessa bemötas och visst blir det lite ekonomi också. Det är helt enkelt så att det är smidigt och snabbt att flyga, men det kommer också enligt många experter anses som väldigt smutsigt.

5 usla myter för att motverka införandet av flygskatt

  • Det var länge sedan flyget var miljöfarligt. Idag är det bara supereffektiva flygplan som används. Kanske är detta den största villfarelsen bland människor. Naturligtvis är det ju så att flygplanen och flyget utvecklas och detta leder till att varje flygning släpper ut mindre utsläpp. Detta gör bilar också. Det hela handlar om att flygtrafiken ökat med 130% från 1990-2017. Det betyder att utsläppen fortfarande ökar vilket innebär en större miljöpåverkan.
  • Detta är ett globalt problem. Varför ska flyget straffas med en nationell skatt? Jo, det är sant men det finns ett problem. FN:s flygorgan har ett beslut fram till år 2020 rörande en nivå, där bara de som ligger över ska behöva sänka. Dock ligger detta i strid med verkligheten som anses finnas i det som kallas Parisavtalet. Detta betyder att det är mycket mera som krävs, och att då de rika länderna måste visa sitt ansvar för miljöfrågorna.
  • Byt till biobränsle så försvinner alla problem. Naturligtvis är detta något som skulle kunna tänkas vara en liten del i positiv riktning. Dock påverkar även användningen av biobränsle miljön. Den dubbla klimatpåverkan som finns på hög höjd i form av vattenånga och kväveoxid kommer också att bli densamma vid användning av biobränsle. Här är svaret miljövänligt bränsle, effektivare teknik och mindre flygande i kombination med varandra.
  • Flygskatten kommer inte att ha någon positiv effekt på klimatet. Här blir det bara dyrare att resa. Precis, och kanske den usla ursäkt som är helt i linje med vad som krävs. När du som resenär ser att priset höjs så drar du dig från att välja ett dyrt sätt att resa. Du är dock väl medveten om att det är miljövänliga aspekter som är anledningen till detta. Helt enkelt kan du inte klaga, och kanske tar tåget istället. Resultatet blir minskad klimatpåverkan.
  • Flygtrafiken ingår i EU: utsläppshandel. Varför ska det svenska flyget betala mera? Jo, visst stämmer det att flyget ingår i ETS. Detta gäller dock bara de flyg som avgår och landar inom EU:s gränser. Idag fungerar inte detta system då det finns alltför många utsläppsrätter. Regleringen av utsläppsrätt hanterar också bara koldioxid, och inte alls något som berör alla andra utsläpp som gör att flyget påverkar klimatet på ett negativt sätt.