Regionala och Internationella flygplatser i Norrland

Luleå Airport – Norrlands enda internationella flygplats

När det snackas om internationella flygplatser, så är det ju oftast så att du tänker dig att det bara är att ta ett flyg till Tyskland, USA, Maldiverna eller Thailand. Ja visst, så ska det ju vara och är ju egentligen det som betyder att flygplatsen är internationell. I Norrland är det dock inte likadant, utan här finns det enligt uppgifter bara en internationell flygplats. Detta skulle då vara Luleå Airport. Ja, ibland är det så du baxnar. Hur denna flygplats under några som helst omständigheter har fått denna benämning är det omöjligt att lista ut. Det enda som erbjuds på det internationella planet är en charterresa till Gran Canaria. Tydligen är detta något som alla norrlandsbor ska vara glada och lyckliga över.

Den regionala flygtrafiken till och från Norrland

När det gäller den regionala flygtrafiken så kommer detta dock att fungera med ett väl utbyggt nät till övriga svenska städer. Då det gäller regionala flygplatser finns det både de som är statliga och de som är icke-statliga som står för denna trafik. Här finns det runt 10 större flygplatser såsom Luleå, vilket ska klassa som en regional flygplats, och Umeå, Skellefteå samt Sundsvalls flygplats för att bara ta ett axplock. I mångt och mycket är det cirka 30 flygplatser som erbjuder trafik i större och mindre skala till andra svenska orter. Detta är då något som främjar alla snabba godstransporter och persontrafiken till och från denna norra dela av Sverige.

Du som vill resa på semester

När det nu inte finns någon bra och väl fungerande flygplats i Norrland som erbjuder internationell flygtrafik, så kan det tänkas vara både dyrare och svårare för de som bor i Norrland att ta sig till ett annat land på semester. Att det skulle bli mycket svårare kanske är att ta i. Här kommer du som vill resa helt enkelt att få kombinera ett regionalt flyg till en internationell flygplats i de södra delarna av Sverige, för att sedan flyga vidare på en annan biljett. Om det blir dyrare så kommer svaret på detta naturligtvis att bli ja. Kanske är det dock så att det även blivit dyrare om du skulle haft möjligheten att ta ett direktflyg. Det är ju trots allt flygsträckan som räknas in i priset till den destination du väljer. Här är det egentligen en fråga om en smidighet som inte existerar.